british american tobacco turkiye - Tohumdan dumana



Bir gram tütün tohumunda yaklaşık 12.000 ayrı tohum vardır. Tohumlar toz haldeki hazır kahveye benzer. Tohumlar çok küçük oldukları için, tarlaya ekilmeden önce 60 gün boyunca özel olarak korunan tohum yataklarında tutulup beslenmelidir.
  

Birkaç hafta sonra korunmalarına ve iyi bir kök sistemi geliştirmelerine yardımcı olmak için fidanların çevresine toprak yığılır. İki ay sonra, domateslerin budanmasına benzer bir şekilde, çiçekler ve üstteki yapraklardan bazıları kesilir ve böylece kalan yaprakların daha iyi büyümeleri sağlanır. Bitkiler büyürken çiftçiler onları gerektiği şekilde besler ve zararlılardan korur.

Hasat

ABD gibi mahsulün makinelerle toplandığı bazı ülkeler dışında, mahsul genellikle çiftçi tarafından iki ila dört ay boyunca elle toplanır. Çiftçiler bu süre zarfında her bitkinin gelişen yapraklarından iki ila dört tanesini koparırlar. Örneğin Uganda'da iki-üç hektarlık bir toprağı olan tipik bir çiftçi yaklaşık 15.000 bitkinin her birinden 22 yaprak toplayacaktır. Böylece, toprağının küçük bir kısmını kullanarak iyi bir gelir elde edebilir. British American Tobacco, tohum ve gübre vererek ve tütünün ve başka bitkilerin ekimi, yetiştirilmesi, hasat edilmesi ve kurutulması üzerine tavsiyelerde bulunarak çiftçilere yardım eder.

Kurutma

Kurutma, belli tütün türlerinin dokusunu, rengini ve genel kalitesini sağlamak için kullanılan, titizlikle kontrol edilen bir süreçtir. Kurutma sırasında yaprak nişastası şekere ve tütünün rengi, sonbaharda ağaç yapraklarında olduğu gibi, yeşilden limon rengine, sarıya, turuncuya ve kahverengiye dönüşür.

Dört temel kurutma yöntemi vardır:

Havayla kurutma: Burley gibi havayla kurutulan tütünler, ısıtılmayan ve havalandırılan ambarlara asılarak doğal yoldan kurumaya bırakılır. Yapraklarda açık-orta kahverengi bir renk oluşuncaya kadar kurutma işlemi sürer. Bu renge ulaşan yapraklarda neredeyse hiç şeker kalmamıştır. 
  
Dumanla kurutma: 
Merkezi ısıtma sistemine bağlı radyatörleri andıran bir sistemle, dışarıdaki bir fırından borular yoluyla ambara ısı taşınır. Bu kontrollü ısı yaprakların sarımsı turuncu bir renk almasını sağlar. Bu noktada toplanan yapraklarda bol miktarda şeker vardır. Virginia tütünü dumanla kurutulur.

Güneşte kurutma: Yapraklar tezgâhlara serilir ve 12 ila 30 gün güneşte tutulur. Güneşten doğrudan gelen ısı, yaprakların sarımsı turuncu bir renk almalarını ve bol miktarda şeker içermelerini sağlar. Güneşte kurutulan tütünler arasında en yaygın olarak kullanılanı Şark tütünüdür.

Ateşte kurutma: Ateşte kurutmada füme jambon üretiminde kullanılan yöntem kullanılır. Yaprakların altında çalı-çırpı yakılır, tütün kurutulur ve isli bir aroma oluşur. Bu yöntem genellikle pipo ve sarma tütünleri için kullanılır. Kurutmadan sonra çiftçi yaprakları konumlarına, kalitelerine ve renklerine göre ayırır, 30 ila 50 kg.'lik çuvallara doldurur ve satın alma merkezine götürür ya da açık artırmayla satar.

Yaprak İşleme

Yapraklar, kurutma işleminden sonra, Yeşil Yaprak Dövme Tesislerinde işlenir. Dövme işleminde ayalar saplardan ayrılır ve her türlü kum, toz, artık ve yabancı maddenin alınmasını sağlamak için bir dizi kalite kontrol işlemi uygulanır. İşleme sırasında, tütündeki nem güvenli bir "saklama" düzeyine indirilir ve işlenen tütün imalat tesislerine sevk edilmek üzere 200 kg.'lik mukavva kutulara yerleştirilir.


Son güncelleme tarihi: 16/07/2010 14:59:11 GMT